Gunghäst av tyg eller trä, vad är bäst?

Gunghäst av tyg eller trä

När man har bestämt sig för att skaffa en av världens mest klassiska leksaker så inser man snart att den klassiska bruna hästen som man minns från barndomen inte längre är en häst utan snarare en ko, ett lejon, eller något som man inte ens vet vad det är. Dessutom så kan man välja mellan en gunghäst som är av trä eller en som är uppstoppad och av mjukt tyg. Men vilket är bäst, och spelar det egentligen någon roll vad den här leksaken är gjord av?

gunghast_klassisk_leksak

En gunghäst av tyg

Den som under sin barndom hade en gunghäst som såg ut som en häst och som var gjord av tyg för att verkligen likna originalet minns kanske att det var mysigt att luta huvudet mot hästens man, och att gunga fram och tillbaka. Dagens gunghästar som är av tyg ser lite annorlunda ut och är lite fylligare än det som var populärt för några årtionden sedan men de är minst lika mysiga att sitta på.

Följande fördelar kan ses med en gunghäst som är gjord av tyg:

Pippis gunghäst lilla gubben• Den är mjuk att sitta på

• Den kan vara säkrare för det lilla barnet

• Den kan ha roliga tillbehör som öron och annat att ta tag i

• Den är ofta mycket färgglad och trevlig att se på

• Mysfaktorn är hög

Det finns förstås också nackdelar med den här leksaken då den är gjord av tyg och det är framförallt att den kommer att slitas snabbare. Detta särskilt i de delar som används flitigt som sitsen, handtag och manen.

En gunghäst av trä gunghast i trä

Träleksaker är populära tack vare den fina kvalitet som de kan erbjuda och det här är även fallet med gunghästen i trä. Man kan finna riktigt fina varianter med låg sits som passar det lilla barnet alldeles utmärkt. Med färg så får man också fina mönster så att det kan vara en zebra eller kanske elefant istället för häst. Fördelarna med trävarianten är många, men den främsta är nog ändå det där med att man kan räkna med lång hållbarhet då leksaken är gjord av trä. Dessutom så är det lättare att hålla en trägunghäst ren då man snabbt torkar av den om det spills på den. Nackdelen är att man inte får samma mjuka och mysiga sits.

Vad ska man välja?

Idag så kan man finna gunghästar av riktigt hög kvalitet, både av tyg och av trä. Med tanke på detta så ska man inte fundera så mycket på det där med material. Man väljer helt enkelt den gunghäst som får ens hjärta att sjunga lite extra. Om det blir en karusellvariant eller en groda med hjul beror alltså helt på vad som känns rätt. Det här valet kan man helt enkelt göra med hjälp av känslan som man får i maggropen för både trä och tyg fungerar riktigt fint när det handlar om gunghästar. Ett alternativ till denna klassiska leksaken kan vara en gåbil.