Madrass till spjälsäng / juniorsäng – vad ska man tänka på?

Madrass för det lilla barnet

När det har blivit dags för en spjälsäng så kanske man inte tänker så mycket på det där med madrassen. Man kanske får den på köpet men det är faktiskt viktigt att ta reda på vilken madrass som ingår. Sedan kan du avgöra om du vill använda sig av denna eller om man kanske vill investera i något bättre. Förutom stödet som madrassen kommer att ge barnets nacke och rygg så är det också viktigt att tänka på materialet som den är gjord av. Du vill ju inte att ditt barn ska ligga och dra in gifter från madrassen.

naturmadrass för ditt barn

En bebis kommer att andas in och ut omkring 40 gånger per minut då den sover.

När barnet ligger mot en varm madrass så kan detta leda till att eventuella gifter frigörs och andas in. Det handlar inte om stora mängder men med tiden så blir det tillräckligt för att du ska bry dig om detta redan då du ser på madrass till spjälsäng. Idag kan man finna naturmaterial och andra material som är kända för att vara säkra val för bebisen. Om du är osäker så ska du ställa dessa frågor direkt till butiken som säljer madrasserna och spjälsängarna så att du verkligen vet vad du får när du beställer.

Hur fast madrassen är beror en hel del på dess konstruktion och material. Ett barn som växer behöver gott om stöd för under sömnen så sker en stor del av den fysiska utvecklingen. Du behöver inte välja en madrass med fjädrar då det finns mycket bättre alternativ som ger en stadig och hälsosam yta att sova på. Det gäller både för det nyfödda barnet och för barnet som har börjat stå upp i spjälsängen på ostadiga ben.

Madrass till en nyfödd

Då spjälsängen blir barnsäng

Om man har skaffat en spjälsäng som kan göras om till barnsäng så måste man betänka att madrassen kanske ska bytas ut. Ett barn som är lite större kanske inte längre får samma stöd från den ursprungliga madrassen. Har man skaffat hög kvalitet så kan man antagligen använda samma madrass

annars får man se på nya alternativ så att nattsömnen förblir hälsosam och vilsam.

Glöm inte bort spjälsängsskydd

Man ska ta väl hand om sin madrass till spjälsängen. Skaffa överdrag som du lägger på innan vanliga lakan används. Det här kommer att skydda madrassen mot läckor av olika slag. Har man tagit väl hand om sin madrass till spjälsängen så kan den följa med ett bra tag och kanske användas även för syskon. Om man däremot låter allt från blöjspill till babyspott ta sig ner i madrassen så kan den till sist bli så smutsig att man köper en ny enbart av detta skäl och det är ju en onödig utgift. Ett utmärkt underlakan som är vattentätt och skyddar sängen

Man kan säga att spjälsängsskyddet har flera olika funktioner och det handlar inte bara om att man vill att spjälsängen ska se mysig och ombonad ut. Barnet får en viss grad av insynsskydd då skyddet blockerar hålen i spjälorna. Det här bidrar till lugnare sömn både under natt och dagsvila. Det kan även ge viss skugga mot skarpt ljus.