Känner du dig vilse i spjälsängarnas värld? Vi hjälper dig!

Bebis spjälsäng

Att välja spjälsäng känns kanske som en riktig djungel för dig som blivande förälder, och många förvirrade frågor kan komma till ytan.

Efter nio månader av tryggt förvar i magen vill vi att bebisen ska känna sig minst lika trygg och omfamnad i spjälsängen. Hur breda får mellanrummen mellan spjälorna vara? Ska den vara med eller utan hjul? Höj- och sänkbar? För att vägleda dig försöker vi att besvara dina frågor – och några fler – här nedanför!

”Hur breda får mellanrummen mellan spjälorna vara?”

Det viktigaste är förstås att köpa en godkänd spjälsäng (enligt den Europeiska standarden, EN716), så både du och din bebis kan sova tryggt. För att uppfylla säkerhetskravet är det viktigt att tänka på att mellanrummet mellan spjälorna måste vara 4,5–6,5 cm. Om avståndet är mindre eller större än det rekommenderade, riskerar ditt lilla kärleksknyte att fastna med sina små armar och ben.

Vi är medvetna om att en vintagespjälsäng är vacker och kanske till och med har ett sentimentalt värde, men olikt våra spjälsängar finns risken att deras säkerhet kompromissats av slitage eller att de har för breda mellanrum mellan spjälorna.

”Stationär eller på hjul?”

Att ha en spjälsäng på hjul kan vara smidigt och bra ifall man vill flytta den från ett rum till ett annat. Men då det är viktigt att sängen står stabilt på golvet och inte välter eller rullar iväg måste hjulen gå att låsa så att inga oönskade olyckor inträffar.

Bädda till trygghet!

För att framkalla en trygg känsla, kan det vara en god idé att bädda med kuddar och mjuka gosedjur. Man kan också bädda med ett Babynest som du sedan enkelt kan flytta från spjälsängen till en annan plats.

Ingen spjälsäng är komplett utan att skön madrass att vila den lilla kroppen på. Madrassen kan du ofta se till att få måttbeställd efter din spjälsäng. Det är viktigt att se till att madrassens mått stämmer överens med sängens så att det inte skapas glipor.

Säkra spjälsängen när din bebis växer så det knakar!

Ibland känns det kanske som om ditt nyfödda barn aldrig någonsin kommer bli större, men tro oss, det kommer hända! Du kommer snart märka att din mammas eviga tjat om att ”tiden går så fort!” faktiskt stämmer.

För att hålla ditt barn säkert, kan det vara bra att ha en spjälsäng där du kan höja och sänka sängbotten. När din bebis växer och blir mer nyfiken lär han eller hon vilja ställa sig upp och kanske till och med försöker klättra ut. Ett bra tips är att sänka botten till lägsta nivån strax innan barnet kan sitta upp själv.

Till slut kommer dagen då det är dags att lämna spjälsängen mot en säng för större barn. Men fiffigt nog har flera spjälsängar en konstruktion som gör att du kan ta bort ena långsidan. På så sätt kan du fortsätta använda spjälsängen som en vanlig säng – och dessutom spara pengar.

“Hur många funktioner bör den ha?”

Att vilja köpa fina men praktiska möbler till barnrummet är nog ett intresse som flera av oss har gemensamt. Vi tipsar därför om sängar som har det där lilla extra när det kommer till kvalitet och design!


Paso Doble 3-in-1
är en praktisk spjälsäng som inte bara är snygg, utan även har skötbord och förvaringslåda! Perfekt för compact living och när någon vaknar mitt i natten och har uträttat sina behov. Höj- och sänkbar botten i tre nivåer och möjlighet att ta bort spjälorna på ena långsidan.

 

Vi hoppas att du nu känner dig lite säkrare inför ditt framtida köp av spjälsäng. Vi vet att det är ett stort beslut och låt dig själv fundera innan du genomför ditt köp. Det är ju ändå det mest värdefulla i livet som ska vila där. Du hittar vårt breda utbud av spjälsängar här!