Så får du din bebis (och dig själv) att somna på 1… 2… 3

Att bli förälder är onekligen magiskt. Men även om det finns många underbara aspekter med att bli mamma eller pappa är det knappast en hemlighet att sömnen är det första som ryker. Slut ögonen i några sekunder och föreställ dig hur skönt det hade varit med en god natts sömn för dig och ditt kärleksknyte… Lockad? Fortsätt läsa för att få händiga knep som kan omvandla din fantasi till verklighet!
 

 

Spädbarn saknar dygnsrytm

Ett spädbarn har tre primära behov: sömn, näring och närhet. För bebisar väcks inte behoven en åt gången, utan de behöver matas och få närhet med jämna mellanrum. Din sovsituation som förälder försvåras ytterligare av det faktum att en sömncykel hos en nyfödd bebis bara är runt en timme. Det är inte förrän barnet är 2-4 månader gammalt som dygnsrytmen stabiliseras något och det dröjer ytterligare fem månader tills dess att de flesta kärleksknyten sover genom natten. Som förälder gäller det därför att vara ödmjuk och tålig!
 

Skapa rutiner

Sömnforskare menar att det är viktigt att försöka skapa sömnrutiner för bebisar. Att byta blöja, mata, ta ett bad och sätta på en pyjamas lär bebisen att förstå att det är sovdags. Försök att natta ditt barn ungefär samma tid på dygnet och håll dessutom koll på bebisens trötthetstecken.
 

Linda in ditt lilla knyte i trygghet och värme

För ett par vuxna öron kan det låta nästintill klaustrofobiskt att lindas in i ett täcke. Men för bebisar tenderar det att vara lugnande. Inte bara är det varmt precis som i livmodern, utan även för att det hindrar ditt barn från att väckas av sina egna rörelsereflexer. Tekniken hindrar dessutom bebisen från att hamna på mage, vilket i sin tur reducerar risken för spädbarnsdöd. Om du vill testa att lugna ditt oroliga barn genom lindning men är osäker på tekniken kan du prova med våra smidiga Baby Wraps.


Ägna dig åt annat medan barnet sover säkert

Bebisar trivs i utrymmen som omfamnar dem. Även om lindning är lugnande, bör inte bebisen lindas in tätt alla tider om dygnet. En bra produkt som skänker trygghet är en mjuk Babynest som är fylld med mjukt och omfamnande ECO Fillball som garanterar bra luftcirkulation. Dessutom blir det smidigare för dig som förälder att kunna pyssla med annat medan barnet ligger jämte och sover i säkerhet.
 

 

Välj en säker spjälsäng

För att du ska kunna sova gott är det viktigt att du vet att barnet gör detsamma. Faktum är att det inte är alltför ovanligt att olyckor inträffar som orsakats av slitna eller felkonstruerade spjälsängar. Visste du att ett spädbarn riskerar att fastna med huvudet om avståndet mellan spjälorna understiger 4,5 cm eller överstiger 6,5 cm? Att välja spjälsäng är inte bara en fråga om stil, utan även en fråga om säkerhet. Samtliga av våra spjälsängar uppfyller detta säkerhetskrav.

 

Det finns inget regelrätt sätt som helt garanterat att du får ditt barn att somna. Men vad du kan göra som förälder är att se till att barnet får goda förutsättningar inför John Blunds stundande besök. Ta en titt bland vårt stora produktsortiment för att upptäcka vad du kan göra för din nya kärleks sömn!