Belysning i barnrummet

Belysningen och valet av lampor i ett barnrum tillhör de viktigaste valen när det gäller inredning av ett barnrum. 
Detta eftersom ett barnrum rymmer många olika funktioner och det ställer krav på att det finns flera olika typer av belysning i barnrummet och flera olika ljuskällor som kompletterar varandra för att skapa det ljus som behövs i rummet. 

Att tänka på vid val av belysning i barnrummet 

Allt från allmänljus till punktbelysning och stämningsbelysning behövs i ett barnrum. Generellt bör du tänka på att hellre använda många svaga ljuskällor än en enda eller ett fåtal starka ljuskällor. 
Tänk också på att de olika ljuskällorna bör vara placerade i olika höjd för att skapa ett levande rum. 
När det gäller belysning i barnrum så är det också extra viktigt att tänka på säkerheten. 
En lampa i ett barnrum bör ha en stabil konstruktion och vara utformad så barnet inte bränner sig. 
Lamporna får inte heller ligga så de övertäcks och riskerar att börja brinna.
Fäst elkablar längs väggen eller golvet och sätt pet-skydd i alla kontakter som inte används.  LED-lampor kan med fördel användas i barnrum eftersom de inte blir lika varma som vanliga glödlampor. 

Ljusslingor 

På senare tid har ljusslingor av alla de slag blivit väldigt populära i våra hem, och de passar extra bra i barnrum för att skapa en lekfull, men samtidigt mysiga känsla. En ljusslinga passar bra som punktbelysning i ett annars mörkt hörn, för att mjuka upp, ge extra djup och för att använda som nattbelysning. Det finns både enfärgade, flerfärgade och mönstrade ljusslingor att välja bland, allt för att du ska kunna matcha ljusslingan med barnrummets tema och övriga inredning.

Allmänljus 

För allmänljus bör du köpa en taklampa som sprider ljus över hela golvet i barnrummet. Tänk också på att barn inte har några bestämda platser i rummet som de leker på, utan kan slå sig ner lite vart som helst där de bestämmer sig för att leka just i stunden. 
Därför måste det också finnas belysning i hela rummet. 
Ett bra tips är att satsa på en spotlightskena som har flera vridbara spotlights. 
Ett annat bra tips är att satsa på en dimmerfunktion så ni kan anpassa ljuskällan till starkare vid lek och städning respektive svagare vid mys och strax innan sänggående. 

Punktbelysning 

Till punktbelysningen hör exempelvis en skrivbordslampa, en sänglampa, en fönsterlampa och/eller en golvlampa. Exakt vad just du behöver för punktbelysning till barnrummet beror dels på rummets utformning och inredning, och dels på barnets ålder och behov. 
För skolbarnen och tonåringarna är det viktigt att det finns bra funktionell belysning vid skrivbordet där barnet ska läsa läxor och pyssla. 
En sänglampa är bra att ha vid läsning, men också för att snabbt kunna tända lampan om barnet vaknar på natten och tycker att det känns läskigt i mörkret. 

Stämningslampa 

Många barn, framförallt mindre barn, vill ha en lampa tänd om nätterna för att skapa en känsla av trygghet. Det finns flera olika typer av nattlampor att välja bland, allt ifrån små som man sätter direkt i kontakten till batteridrivna nattlampor som är utformade som djur eller figurer. Det finns också nattlampor som också fungerar som speldosor. 
Om du har ett litet barn som vaknar nattetid och som du behöver gå till för blöjbyten, amning, matning eller för att ge trygghet vid mardrömmar, så kan det också behövas en nattlampa som är tillräckligt stark för att ge ledljus till detta, men utan att göra barnet (och dig) alltför vaken. 
Till stämningsbelysningen hör också olika former av mysbelysning, som gärna kan vara tänd vid sagoläsning eller mysstunder.